Epidémia encefalitídy si v Indii vyžiadala najmenej 390 obetí

04.10.2012 Celý región

Naí Dillí 4. októbra (TASR) - Najmenej 390 ľudí, prevažne detí, zomrelo pri epidémii encefalitídy v severoindickom štáte Uttarpradéš, oznámili dnes miestne zdravotné úrady.

Do štátnych nemocníc v meste Gorakhpur a okolí, centre šírenia vírusovej nákazy, prijali celkovo 2511 pacientov. Prvé prípady hlásili ešte v januári, samotná epidémia však prepukla po začiatku monzúnového obdobia v júni, uviedli lekári.

"Celkovo 390 ľudí, prevažne detí, zomrelo v dôsledku vírusu a viac než 200 ďalších je stále prijatých v rôznych nemocniciach," povedal zástupca riaditeľa štátneho zdravotníckeho úradu Divakar Prasád v telefonáte pre agentúru DPA.

Encefalitída je zápalové ochorenie mozgu, často spôsobované vírusovou infekciou. Riziko ochorenia v Indii je vyššie počas a po období dažďov, ktoré trvá približne od júna do októbra.

Predstaviteľ nemocnice v Gorakhpure, v ktorej zaznamenali 340 úmrtí, uviedol, že do roku 2005 si väčšinu obetí na životoch vyžiadala japonská encefalitída prenášaná komármi. V posledných rokoch však registrujú viac úmrtí na iné formy vírusovej encefalitídy ako je enterovírusová encefalitída, ktorej pôvodca sa šíri vodou.

Najhoršiu epidémiu zaznamenali v roku 2005, keď si vyžiadala vyše 1000 životov. V uvedenom roku vykonali v Gorakhpure a okolí rozsiahle očkovania.

"Región je sociálne a ekonomicky pozadu so slabými štandardmi hygieny a sanitácie a pitnú vodu je veľmi ťažké zohnať," povedal lekár z nemocnice.
 

Vyberte región